Hals ontmoet Manet, Singer Sargent, Van Gogh.

Precies 150 jaar geleden werd Frans Hals herontdekt als modern idool. Hij werd bewonderd en aanbeden door laat 19e-eeuwse kunstenaars als Manet, Singer Sargent, Max Liebermann en Van Gogh. Het Frans Hals Museum toont unieke meesterwerken uit (inter)nationale musea en private collecties. Niet eerder was er een tentoonstelling te zien van deze omvang.

Scroll verder

Frans Hals, c’est un moderne

Deze tentoonstelling toont de enorme impact van Frans Hals op deze moderne schilders. Voor de eerste keer worden de schilderijen van de beroemde 17e-eeuwse portretschilder gepresenteerd naast reacties op zijn werk uit andere hoogtijdagen van de schilderkunst. Door werken van Frans Hals te zien in relatie tot het virtuoze werk van de kunstenaars die hij inspireerde, wordt inzichtelijk hoe modern Frans Hals was in hun ogen: ‘Frans Hals, c’est un moderne’.

“Waarom vinden we dat een portret door Frans Hals goed lijkt? Omdat het ons overtuigt. En waarom overtuigt het ons? Omdat het leeft"

Max Liebermann

Herontdekking van Hals

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Frans Hals (Antwerpen ca. 1582 – Haarlem 1666) werd herontdekt en hij van een losbandige dronkaard tot een modern idool uitgroeide. In de 18e en eerste helft 19e eeuw werd Hals niet gewaardeerd vanwege zijn losse, ruwe manier van schilderen. Het sloot niet aan bij de toen geldende opvattingen over stijl.

In de jaren 60 van de 19e eeuw veranderde dat beeld radicaal. In een toonaangevend Frans kunsttijdschrift werd gesteld dat Hals’ virtuositeit en gedurfde penseelvoering juist een voorbeeld waren voor de moderne kunstenaars. Er ontstond een ongekend grote belangstelling voor Hals’ werk en artistieke kwaliteiten. Prijzen van zijn werk stegen razendsnel en ieder gerespecteerd museum en verzamelaar stond te popelen om een Hals te verwerven.

Tegelijkertijd bracht deze herwaardering een ware pelgrimage op gang naar het toenmalige Gemeentemuseum in Haarlem – de voorloper van het Frans Hals Museum. Haarlem ontpopte zich als een pelgrimsoord voor kunstenaars. Uit de bezoekersboeken van die tijd blijkt dat moderne schilders zoals Monet, Manet, Liebermann, John Singer Sargent en James Whistler het museum een bezoek brachten.

Zij hadden honderden kilometers per stoomboot of -trein naar Haarlem gereisd om het werk van Hals te bewonderen – zelfs te aanbidden. Geïnspireerd door Hals’ vlotte penseelstreek, onderwerpen en vormentaal gingen zij zelf aan het werk. Enkelen kopieerden hem om zijn stijl zo goed mogelijk in de vingers te krijgen. De tentoonstelling toont de impact die Frans Hals had op de moderne kunstenaars.

De impact van Frans Hals op grote moderne schilders*

“Ik heb zelden goddelijk mooier figuur gezien [...] Ik stond ervan geworteld op de plek letterlijk.” Brief aan Theo van Gogh, 10 oktober 1885.

Vincent van Gogh

Locatie Hof en locatie Hal

De tentoonstelling vindt plaats in locatie Hof van het Frans Hals Museum.

In locatie Hal vindt de tentoonstelling Ruis! Frans Hals, Anders plaats. Uw entreebewijs voor Frans Hals en de Modernen is geldig voor beide locaties van het Frans Hals Museum. Onze twee locaties liggen een schilderachtige wandeling van 7 minuten uit elkaar. Het Teylers Museum ligt op 8 minuten loopafstand van locatie Hof en is voordelig te bezoeken met een combinatieticket.

“O, ik moet het aanraken – gewoon omdat ik het fijn vind”, waarna hij met zijn vingers liefkozend over het gezicht van één van de oude vrouwen streek.

James McNeill Whistler

Tickets

Enkel ticket

Bezoek alleen de tentoonstelling van Frans Hals en de Modernen.

Bestel

Combi-ticket

Één ticket voor beide tentoonstellingen met € 7,50 voordeel.

Bestel

Groeps korting

Bezoek Frans Hals en de Modernen met groepskorting.

meer informatie

Over het Frans Hals Museum

Frans Hals Museum - Hof
Groot Heiligland 62
2011 ES Haarlem

Telefoon: 023 511 5775
Email: meet@franshalsmuseum.nl
www.franshalsmuseum.nl

MaandagGesloten
Dinsdag10:00 - 18:00
Woensdag10:00 - 18:00
Donderdag10:00 - 18:00
Vrijdag10:00 - 18:00
Zaterdag10:00 - 18:00
Zondag10:00 - 18:00
Museum locatie hals

Mede mogelijk gemaakt door en met dank aan