Leonardo da Vinci

Teylers Museum pakt uit met een once-in-a-lifetime tentoonstelling met 33 originele tekeningen van de grootste kunstenaar uit de Renaissance: Leonardo da Vinci (1452-1519).

Het is het eerste grote overzicht ooit van originele kunstwerken van Da Vinci in Nederland. Uit wereldberoemde collecties komen zijn getekende portretten én tientallen werken van tijdgenoten naar Haarlem.

Scroll verder

De immense veelzijdigheid en het unieke talent van Leonardo manifesteren zich in uiteenlopend werk: van een prachtige Mona Lisa-achtige dame tot krachtige krijgers in het heetst van de strijd. In de karikaturale schetsen uit de collectie van de Britse Koningin zie je hoe de grootmeester de meest bizarre types onderzoekt. In 2019 wordt de 500e sterfdag van Leonardo herdacht. Teylers trapt de jubileumfestiviteiten af met een tentoonstelling die je niet mag missen.

Walter Isaacson over Leonardo da Vinci

Zoektocht naar emotie en expressie

De tentoonstelling in Teylers Museum concentreert zich op portretkunst. In de vijftiende eeuw is Leonardo een van de eerste kunstenaars die zich bezighoudt met de expressie en emoties van karakters. De mysterieuze glimlach van de Mona Lisa is daarvan het krachtigste voorbeeld. In de schetsen en tekeningen die in Teylers Museum te zien zijn, is zijn bijna wetenschappelijke zoektocht naar de verbeelding van emoties de rode draad. Met zijn scherpe oog neemt hij in het straatbeeld talloze opvallende koppen en karakters waar. Hij legt ze in trefzekere lijnen met zilverstift of krijt in schetsboekjes vast. Hij zoekt het contrast: de lelijke oude man tegenover de mooie jongeling met wilde krullen. In een aparte ruimte toont het museum de vele navolgers en is goed te zien hoe ver Leonardo zijn tijd vooruit was.

Leonardo en tijdgenoten in Teylers Museum*

Een once-in-a-lifetime tentoonstelling.

Hoogtepunten

De tentoonstelling omvat ook voorstudies voor schilderijen, zoals Hoofd en schouders van een jonge vrouw (ca. 1490). Dit bruikleen van de Biblioteca Reale in Turijn was volgens sommigen de basis voor het schilderij Madonna in de grot (1483-85). Het wordt wel de ‘Mona Lisa onder de tekeningen’ genoemd. Heel bijzonder zijn de drie voorstudies van Het Laatste Avondmaal, waaronder het portret van Judas. In totaal bleven vijf kopstudies van discipelen op de wereldberoemde muurschildering in het klooster van de Santa Maria delle Grazie in Milaan bewaard. Teylers Museum wijdt een speciale ruimte aan dit uitzonderlijke kunstwerk, dat uiteraard niet kan reizen, maar als replica op origineel formaat te zien is. Met daar tegenover een replica op ware grootte van de bijzondere versie van Het Laatste Avondmaal uit de abdij in Tongerlo. Ontdek zo wat Leonardo oorspronkelijk voor ogen stond met dit baanbrekende kunstwerk.

“If Leonardo would have been in Teylers Museum, he would have been in heaven. It’s just the perfect temple for art and science."

Biograaf Walter Isaacson

Teylers door de ogen van Leonardo

Leonardo is ook wereldberoemd door zijn uitvindingen van vliegmachines en militair geschut. Hij zag kunst en wetenschap niet als losse ‘werelden’. Voor hem hadden ze alles met elkaar te maken. Hoe zou homo universalis Leonardo da Vinci naar de collectie van Teylers hebben gekeken? Een museum boordevol collecties van kunst en wetenschap? Een speciale route voert langs fossielen, gesteenten en uitvindingen waar de talentvolle Italiaan ook al over nadacht. Zijn inzichten noteerde hij in talloze schetsboekjes. Door die notities te koppelen aan collectiestukken wordt zichtbaar hoe modern zijn gedachtespinsels waren. Het Museum van de Verwondering door de ogen van Leonardo.

Drie op een rij

Leonardo da Vinci is de derde in een reeks van spraakmakende tentoonstellingen van Teylers Museum over de meesters uit de Italiaanse Renaissance. Eerder waren al succesvolle tentoonstellingen met werk van Michelangelo (2006) en Rafaël (2012) te zien. Het museum is bijzonder trots dat het zulke bijzondere bruiklenen mag verwelkomen. Omdat het kwetsbaar werk op papier betreft, zal het na de tentoonstelling weer lange tijd worden opgeborgen in de collecties van onder meer Windsor Castle, het Louvre, de Uffizi, de Albertina en het British Museum. Kortom, een once-in-a-lifetime kans voor een bijzondere kennismaking met Leonardo da Vinci!

Tickets

Enkel ticket

Bezoek alleen de tentoonstelling van Leonardo Da Vinci.

Bestel

Combi-ticket

Één ticket voor beide tentoonstellingen met € 7,50 voordeel.

Bestel

Groeps korting

Bezoek Leonardo da Vinci met groepskorting.

meer informatie

Teylers Museum

Teylers Museum
Spaarne 16
2011 CH
Haarlem

Email: info@teylersmuseum.nl
www.teylersmuseum.nl

MaandagGesloten
Dinsdag10:00 - 18:00
Woensdag10:00 - 18:00
Donderdag10:00 - 18:00
Vrijdag10:00 - 18:00
Zaterdag10:00 - 18:00
Zondag10:00 - 18:00
Museum locatie teylers

Mede mogelijk gemaakt door en met dank aan