Naar home

Veelgestelde vragen

Teylers Museum
Waarom wordt een toeslag van 8 euro gevraagd voor het bezoek aan deze tentoonstelling?

Een project als dit is een once-in-a-lifetime om te komen bekijken, maar ook om te organiseren. Door o.a. internationale bruiklenen en het opschalen in capaciteit is het een erg kostbaar project waardoor Teylers de toeslag te verantwoorden vindt. Bij uw entree worden een gratis audiotour en tekstboekje verstrekt. Alle toegangsprijzen vindt u op de website van Teylers Museum.

Waarom moet ik een tijdslot boeken?

Teylers Museum wil dat alle bezoekers zo optimaal mogelijk van de tekeningen van Leonardo da Vinci kunnen genieten. Om de capaciteit en drukte in de tentoonstellingszaal te kunnen reguleren, werkt het museum met tijdsloten. Met het tijdslot bepaalt u de starttijd van uw bezoek. Er is geen eindtijd aan een tijdslot verbonden.

Hoe lang is een tijdslot geldig?

Stel u boekt een tijdslot tussen 10.00 en 10.30 uur dan betekent dat dat u tussen die tijdstippen het museum kunt binnenkomen. Vervolgens kunt u zo lang als u wilt het museum bezoeken. Voor de tentoonstellingszaal waar de werken van Leonardo da Vinci hangen, geldt een maximum capaciteit qua bezoekers. Het kan dus zijn dat u voor toegang tot deze ruimte toch nog even moet wachten. Gelukkig is in het hele museum vanalles over Leonardo da Vinci te zien, zoals de grote zaal waar het verhaal van het wereldberoemde Laatste Avondmaal wordt verteld en u dat werk (in replica) op ware grootte kunt zien.

Wat zijn de huisregels van Teylers Museum?

We vragen u tassen en jassen af te geven aan onze bewaakte garderobe. Verder zijn honden (tenzij blindegeleidenhond) niet toegestaan.

Is er gratis wifi in het museum?

Ja, het netwerk TM-publiek is gratis en zonder wachtwoord toegankelijk.

Is er een museumwinkel?

Jazeker, we voeren een gespecialiseerd Leonardo-assortiment tijdens de tentoonstellingsperiode. Daar zal ook de catalogus die bij de tentoonstelling in Engels en Nederlands verschijnt te koop zijn à 24,95 euro.

Is er een museumcafé?

Ja, er is een museumcafé en speciaal horeca-paviljoen tijdens de tentoonstelling nabij de Tuinzaal. U vindt daar een Italiaans geïnspireerd assortiment dat in buffetvorm wordt aangeboden.

Is het mogelijk een rondleiding te boeken bij Leonardo da Vinci?

Nee, Teylers biedt tijdens Leonardo geen rondleidingen aan, maar wel inleidingen van 30 minuten. Boekbaar voor groepen tot 30 personen. U kunt hiertoe het online formulier op deze pagina van de website invullen: groepsbezoek en arrangementen formulier en via info@teylersmuseum.nl. Kosten 75 euro voor Nederlands en 85 euro voor Engels of Duits.

Mag ik zelf rondleiden in de tentoonstelling?

Nee, gezien de verwachte drukte en het kleinere formaat van de tekeningen is het niet toegestaan om rond te leiden in de tentoonstellingszaal. We willen alle bezoekers zo goed mogelijk kunnen laten genieten van de tekeningen. Dat gaat niet als er rondleidingen zijn. Wel kunt u een inleiding van 30 minuten boeken, zie vorige vraag.

Wat kost een audiotour?

Audiotours zijn gratis en bij de prijs van het ticket inbegrepen. U kunt de audiotour volgen in Nederlands of Engels.

Ik kom met mijn kinderen. Is er voor hen wat te doen?

Ja, voor kinderen vanaf 8 jaar biedt Teylers een speurtocht aan. De tentoonstelling richt zich niet specifiek op kinderen, maar als u uw kinderen Leonardo’s tekeningen wil laten zien dan bent u uiteraard van harte welkom! Op zondagen zijn er Kunst- en Vliegwerkworkshops voor kinderen vanaf 4 jaar. Kijk voor meer informatie op teylersmuseum.nl.

Mag ik fotograferen in het museum?

Ja, in het museum wel, maar in de tentoonstellingsruimte met de originele tekeningen van Da Vinci en in het prentenkabinet waar het werk van navolgers hangt helaas niet i.v.m. de voorwaardes die sommige bruikleners hebben gesteld.

Waarom moet ik als Museumkaarthouder een tijdslot boeken en een toeslagticket kopen?

Teylers Museum werkt voor de tentoonstelling Leonardo da Vinci met tijdslottickets. Wij vragen aan al onze bezoekers, ook degene met een Museumkaart, om vooraf een tijdslot te boeken voor de tentoonstelling. Op die manier kunnen wij de bezoekersstroom zo goed mogelijk reguleren en iedereen zo optimaal mogelijk laten genieten van de tentoongestelde werken. Daarnaast vragen wij vanwege het uitzonderlijke karakter van de tentoonstelling een toeslag van 8 euro.

Waarom kan ik alleen online tickets boeken?

We verwachten dat de interesse voor de tentoonstelling over Leonardo da Vinci de beschikbare capaciteit van het gebouw overstijgt. Om zoveel mogelijk mensen op een aangename manier van de tekeningen te laten genieten, is het van belang dat bezoekers zich over de hele dag verspreiden. Dit bereiken we door gebruik te maken van entreetickets met een tijdslot. Het voordeel daarvan is dat er weinig wachttijd is bij de entree en dat iedereen de kans krijgt op een goede manier van de kunst te genieten.

Mijn groep bevat personen met een kortingskaart. Hoe kan ik het beste boeken?

Bevat uw groep Museumkaarthouders of personen met een andere geldige kortingskaart? Uw groep is mogelijk voordeliger uit als zij een eigen ticket boeken dat geldig is voor hun kaarttype. Boekt u wel tickets in hetzelfde tijdslot om zo samen van de tentoonstelling te kunnen genieten.

Frans Hals Museum
Waarom wordt er een toeslag gevraagd voor het bezoek aan deze tentoonstelling?

De reden dat een toeslag wordt gevraagd bovenop de reguliere entreeprijs heeft te maken met de hoge kosten die bij de organisatie van de tentoonstelling komen kijken. Het museum leent schilderijen van musea uit binnen- en buitenland voor de tentoonstelling. Hier zijn hoge kosten aan verbonden in verband met transport en verzekeringen. Het museum vraagt een toeslag omdat het anders niet in staat is een tentoonstelling van een dergelijke omvang en kwaliteit te organiseren.

Waarom is de toeslag €8?

In 2017 was de entree voor het Frans Hals Museum €12,50 en voor De Hallen Haarlem € 7,50. Nu is het entreebewijs geldig voor beide locaties. Het kost € 15. De Museumkaart is natuurlijk geldig en is ook te koop in het museum. Klik hier voor de volledige toegangsprijzen. Indien een toeslag wordt gevraagd, heeft dit te maken met de hoge kosten die bij de organisatie van de tentoonstelling komen kijken. Het museum leent schilderijen van musea uit binnen- en buitenland voor de tentoonstelling. Hier zijn hoge kosten aan verbonden in verband met transport en verzekeringen. Het museum vraagt een toeslag omdat het anders niet in staat is een tentoonstelling van een dergelijke omvang en kwaliteit te organiseren.

Is er al eerder een dergelijke tentoonstelling geweest?

Nee, er is nog nooit een tentoonstelling geweest die de impact van Frans Hals op de moderne schilders uit de tweede helft van de negentiende eeuw laat zien en het werk van Hals met werk van deze latere kunstenaars combineert.

Wat maakt deze tentoonstelling uniek?

Er komen een vijftigtal bruiklenen van over de hele wereld die tonen hoe beroemde kunstenaars uit de tweede helft van de negentiende eeuw Hals geïnspireerd werden door Hals; ze zagen hem als een modern schilder, als één van hen. Er zijn zelfs werken in Haarlem geschilderd en nooit eerder terug geweest op hun ‘geboortegrond’.

Hoe kom ik bij het museum?

Het museum is het beste via OV, lopend of fiets bereikbaar. Klik hier voor volledige route-informatie.

Wat zijn de openingstijden van het museum?

Gedurende de tentoonstelling Frans Hals en de Modernen zijn de openingstijden van het Frans Hals Museum verruimd. Let wel: dit geldt alleen voor locatie Hof, dus niet voor locatie Hal.

Maandag gesloten Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur Extra geopend op maandag 18 februaribr/> maandag 15 en maandag 22 oktober (herfstvakantie)
maandag 24 en maandag 31 december (kerstvakantie)
Tweede Kerstdag (26 december)

Is de afstand tussen museumlocatie Hof naar locatie Hal te lopen?

Ja. Het duurt lopend 7 minuten. Bekijk op deze pagina een plattegrond. Indien u op de plattegrond klikt, komt u in Google Maps en kunt u uw route plannen.

Hoe kom ik zo gemakkelijk mogelijk van de ene locatie naar de andere?

Lopend of per fiets. Bekijk op deze pagina een plattegrond. Indien u op de plattegrond klikt, komt u in Google Maps en kunt u uw route plannen.

Wat is een combiticket?

Een combiticket is een geldig entreebewijs voor zowel het Frans Hals Museum als het Teylers Museum en is speciaal voor deze twee tentoonstellingen ontwikkeld. Voor bezoekers van beide tentoonstellingen bieden de samenwerkende musea dus extra korting. Het combiticket waarmee u beide tentoonstellingen kunt bezoeken, kost € 37 i.p.v. € 44,50 per persoon.

Hoe lang is een entreebewijs geldig?

Het entreebewijs is bij het Frans Hals Museum geldig voor de gehele looptijd van de tentoonstelling. Let op indien u een combiticket koopt: bij het Teylers Museum dient u een tijdslot te reserveren. Dat betekent dat uw ticket alléén geldig is voor het gekozen tijdslot.

Zijn er strenge regels in het museum?

Dat valt best mee. Het belangrijkste om te weten is dat eten, drinken en honden niet mee het museum in mogen. Verder vragen we u om de wat grotere tassen (rug, schouder etc.) op te bergen in een van onze gratis kluisjes. Fotograferen mag, graag zelfs, maar we vragen u om voor professioneel gebruik (bijvoorbeeld met veel kunstlicht en statief) eerst even contact op te nemen. De uitgebreide versie van de bezoekersvoorwaarden kunt u hier lezen.

Zijn er speciale voorzieningen?

Het Frans Hals Museum is met een rolstoel voor het grootste deel soepel te bezoeken. We hebben een aantal (te duwen) rolstoelen in huis. Bel 023 511 5775 en we zetten er met plezier eentje voor u klaar. Blindengeleidehonden en honden die ter begeleiding van hulpbehoevenden meekomen, zijn de enige honden die het museum in mogen. Het museum biedt een verschoon- en borstvoedingsruimte.

Is er gratis WiFI in het museum?

Ja. Het netwerk FH-Publiek is gratis en zonder wachtwoord toegankelijk.

Wat is er zoal te doen in Haarlem?

De historische binnenstad van Haarlem heeft alles te bieden voor een heerlijk dagje uit of meerdaags verblijf. Wilt u uw bezoek aan de musea verlengen met een lunch, hotelovernachting of voorstelling? Het hele programma van Haarlem Viert Cultuur is te vinden op: www.haarlemviertcultuur.nl

Is er een museumwinkel en een museumcafé?

Jazeker, in Hal is een kleine shop. In Hof is er een uitgebreide winkel en een museumcafé met goede koffie en heerlijke broodjes, taart en lekkere drankjes! Het café opent tegelijk met het museum, maar gaat een half uurtje eerder dicht. U kunt op deze website alvast een arrangement kopen voor koffie & gebak waardoor u in het museumcafé sneller geholpen kunt worden. Daarmee willen wij een goede service bieden aan onze bezoekers, ook op momenten dat het druk zal zijn.

Worden er rondleidingen gegeven in het museum?

Natuurlijk, we hebben een groep capabele, goed onderlegde en bovenal aardige museumdocenten voor u klaar staan. Zij weten van oude, moderne én hedendaagse kunst en zijn ook benieuwd wat u ervan vindt. Daarbij kunnen zij net zo enthousiast omgaan met een groep kleuters als met een buslading Amerikaanse toeristen. Meer info vindt u hier.

En audiotours, hebben jullie die ook?

Ja, er is een audiotour beschikbaar in Nederlands en Engels. Onze audiotours bieden wij gratis aan. Service van het huis! De audiotours zijn anders dan anders; de focus hierin ligt op hoe de modernen naar Frans Hals keken. In de audiotour zitten veel uitspraken en citaten van de moderne schilders verwerkt en de audiotour sluit aan op de illustraties en animaties in de tentoonstelling.

Wat een mooi museum, hoe kan ik het museum steunen?

Goh, wat aardig van u. Wij kunnen uw hulp goed gebruiken. Er zijn verschillende mogelijkheden om ons te steunen. Die vindt u op de website van het Frans Hals Museum

Mijn groep bevat personen met een kortingskaart. Hoe kan ik het beste boeken?

Bevat uw groep Museumkaarthouders of personen met een andere geldige kortingskaart? Uw groep is mogelijk voordeliger uit als zij een eigen ticket boeken dat geldig is voor hun kaarttype. Boekt u wel tickets in hetzelfde tijdslot om zo samen van de tentoonstelling te kunnen genieten.

Over het combi-ticket
Wat is een combiticket?

Met een combiticket kunt u de tentoonstellingen Frans Hals en de Modernen in het Frans Hals Museum en Leonardo da Vinci in Teylers Museum met voordeel bezoeken. Bij Teylers Museum dient u een tijdslot te boeken, voor het Frans Hals Museum niet. U kunt beide tentoonstellingen op dezelfde dag bezoeken, of uw bezoek aan Frans Hals Museum op een eerder/later moment doen. Het combiticket is bij het Frans Hals Museum geldig op een zelfgekozen dag en tijdstip gedurende de hele looptijd van de tentoonstelling: van 13 oktober 2018 t/m 24 februari 2019.

Is de afstand tussen Frans Hals Museum en Teylers Museum te lopen?

Zeker. De loopafstand van Teylers Museum naar de locatie Frans Hals Museum Hof (Groot Heiligland 62) is ongeveer 9 minuten. De locatie Hal (op de Grote Markt) is slechts 5 minuten lopen, daar vindt een andere tentoonstelling plaats namelijk Ruis! Frans Hals, Anders die ook is te bezoeken met het combiticket. Voor de tentoonstelling Frans Hals en de Modernen dient u locatie Hof te bezoeken.

Hoe lang is het combiticket geldig?

Het ticket is voor Teylers Museum geldig voor het door u gekozen tijdslot. Het combiticket is bij het Frans Hals Museum geldig op een zelfgekozen dag en tijdstip gedurende de hele looptijd van de tentoonstelling: van 13 oktober 2018 t/m 24 februari 2019.

Waarom moet ik als Museumkaarthouder een tijdslot boeken en een toeslagticket kopen?

Teylers Museum werkt voor de tentoonstelling Leonardo da Vinci met tijdslottickets. Wij vragen aan al onze bezoekers, ook degene met een Museumkaart, om vooraf een tijdslot te boeken voor de tentoonstelling. Op die manier kunnen wij de bezoekersstroom zo goed mogelijk reguleren en iedereen zo optimaal mogelijk laten genieten van de tentoongestelde werken. Daarnaast vragen wij vanwege het uitzonderlijke karakter van de tentoonstellingen een toeslag van 10 euro voor de beide musea.

Mijn groep bevat personen met een kortingskaart. Hoe kan ik het beste boeken?

Bevat uw groep Museumkaarthouders of personen met een andere geldige kortingskaart? Uw groep is mogelijk voordeliger uit als zij een eigen ticket boeken dat geldig is voor hun kaarttype. Boekt u wel tickets in hetzelfde tijdslot om zo samen van de tentoonstelling te kunnen genieten.