Dit is het tweede deel van onze serie over het maken van ontwerpen met GIMP. Er wordt wel van uitgegaan dat je het eerste deel hebt bekeken of de informatie die het bevat al kent.
In dit deel kijken we naar het maken van vormen, het gebruik van lagen en het importeren van andere afbeeldingen om in uw ontwerp te gebruiken. Het tweede deel, waarbij gebruik wordt gemaakt van lagen, kan in eerste instantie een beetje ingewikkeld lijken, maar het is een zeer nuttige techniek. Hierdoor kunt u meerdere elementen hebben waarvan u het formaat kunt wijzigen, roteren enz., onafhankelijk van elkaar. Het laatste gedeelte, het importeren van afbeeldingen, is belangrijk omdat veel mensen vaak elementen van bestaande ontwerpen in hun eigen ontwerp opnemen in plaats van gewoon helemaal opnieuw te beginnen.
Ontwerpen maken met GIMP. Deel 2.
Deel 1. Vormen maken.
Dit is een vrij eenvoudig gedeelte. U kunt de selectiegereedschappen rechtsboven (meestal het vierkant/rechthoekgereedschap of het cirkel/ellipsgereedschap) gebruiken om een vorm te maken. Vervolgens kunt u “Bewerken / Lijnselectie …” gebruiken. om de selectie in een getekende vorm te veranderen. (Vergeet niet uw kleur te kiezen in het bovenste kleurvak VOORDAT u “Bewerken / Lijnselectie….” gebruikt. Als u een vierkant of een cirkel wilt maken (in plaats van een rechthoek of ellips), zorg er dan voor dat u de het vakje “Vaste beeldverhouding” en dat deze is ingesteld op “1:1”.
Sectie 2. Lagen gebruiken.
Het gebruik van lagen kan enigszins lastig zijn, dus ik raad je ten zeerste aan het relevante gedeelte van de video te bekijken. In een notendop kunt u nieuwe lagen maken door het lagenpalet rechtsonder in GIMP te gebruiken. Onderaan deze pallet vind je een klein knopje met een “+” teken. Hiermee kunt u een nieuwe laag maken. We raden u aan om bij de basisopties te blijven, maar zorg ervoor dat het “transparant” is en hernoem het als u iets gedenkwaardigers wilt.
Maak zoveel lagen als je wilt. Alles wat u op elke laag tekent (of afbeeldingen die u in elke laag importeert) kan onafhankelijk van de andere lagen worden gewijzigd. Daarom kunt u het formaat van wat zich op een laag bevindt, wijzigen, verplaatsen, roteren, opnieuw kleuren of meerdere andere acties uitvoeren. Dit kan erg handig zijn als u meerdere elementen in uw ontwerp gebruikt, maar niet zeker weet waar ze allemaal terechtkomen. Vergeet niet dat als u importeert en een afbeelding op een laag plaatst die een effen achtergrond heeft, u niet kunt zien wat eronder zit. U zult waarschijnlijk de achtergrond moeten verwijderen om het werken aan het ontwerp eenvoudiger te maken.
Sectie 3. Afbeeldingen importeren.
Dit is erg handig omdat we onze ontwerpen vaak gedeeltelijk op andere afbeeldingen baseren. Ik werk (meestal) op de volgende manier, maar misschien wil je ook je eigen methode bedenken om het te doen.
- Achtergrond: ik behoud de originele laag als achtergrond. Dit is normaal gesproken wit, omdat het me helpt om alles hierboven duidelijker te zien.
- Lagen 1 (+meer is nodig): Op de volgende laag of lagen bouw ik mijn frame, zowel binnen als buiten. Als dit bijzonder ingewikkeld is, verspreid ik elementen ervan over meerdere lagen.
- Toplagen: hier importeer ik andere elementen van mijn ontwerp of gebruik ik lagen om ze helemaal opnieuw te tekenen. Opnieuw gebruik ik een laag per element, dus ik ben vrij om het te verplaatsen, het formaat ervan te wijzigen enz.
Het is echt het beste om met lagen te spelen, misschien in wat vrije tijd, wanneer je niet onder enige druk staat om een kant-en-klaar ontwerp te maken!
Ontwerpen maken met GIMP. Zomers.
Ik kan echt niet genoeg benadrukken hoe nuttig het kan zijn om gewoon met dit programma te spelen en een aantal van de bovenstaande dingen te integreren, zoals jij doet. In tegenstelling tot pep en papier verspil je niets (behalve een beetje tijd, wat nauwelijks een verspilling is als je aan het leren bent). Je ontwikkelt je eigen manier om dingen te doen in GIMP. Als je het moeilijk vindt, is er een hele schat aan informatie, tutorials en video’s op internet over GIMP, die je kunt vinden via een snelle zoekopdracht.